Продължавам със серията за фотографа на път. Днешната статия е доста нетипична за фотографията като цяло, но пък отговаря изцяло на името на сайта ни – Photo Cafe. Видно е, че съчетавам две любими неща – фотография и кафе, затова реших, след 13 години непрекъснати ревюта на фототехника, защо да не спретна такова и за кафе техника… как звучи само.
Като се замисля в предходни статии, в които съм говорил за полезни аксесоари, когато сме на път, те наистина са били ценни за съвременния фотограф, защо не и класически турист. Днешната тема, а именно преносимата кафе машина Outin nano, може да е полезен аксесоар, но и далече от задължителен за пътуващите. По-скоро е своего рода глезотия и лукс.
За нас, екипът на Photo Cafe, не е глезотия, а ключ за работния / почивния ден, когато сме в командировка, или на почивка. Денят е хубав, когато започва с едно добре еспресо.
Лека прелюдия
През годините съм имал няколко ръчни машинки за правене на еспресо. Всички те могат да работят с мляно кафе или с някакъв вид хартиена доза или капсула. Всичките те създаваха налягане с помощта на вградена ръчна помпа и се нуждаеха от гореща вода. Горещата вода по някакъв начин трябва да се направи… било с джезве, било с кана за затопляне, а такива екстри невинаги имате на път.
Това е и причината импулсивно да взема Outin nano в момента в който я видях. Може да топли сама водата, да я изпомпва с около 20 бара налягане с помощта на мотор и да работи както с мляно кафе, така и с по-добрите за мен капсули тип “Nespresso”.
Идеята за Outin nano се появява някъде 2021 година като до 2023-та година се усъвършенства, печелейки награда на reddot през 2023-та и IF Design Award през 2024-та година. Може да се открие в мисля 6 цвята, като един от тях светло розовият е посветен на борбата с рака на гърдата.
Вече половин година използвам машинката и мисля, че дойде време да поразкажа нещо за нея. Следва едно доста дълго видео, а след него се надявам да се видим пак тук и да си поговорим още малко.
Мдааа дълго стана, но приготвянето на кафе не е бърза работа, ако искаш то наистина да е сполучливо. Всъщност с капсула е бързо и много чисто, а и много по-лесно е да носиш кутийка с 10 капсули отколкото буркан кафе в багажа си.
Защо предпочитам Nespresso ти капсули? Според мен алуминия е по инертен от пластмасата и не оставя никаква следа във вкуса, за разлика от вкуса, който имам след използване на пластмасови капсули. Ако трябва да съм честен бих бил най-доволен на хартиените дози, но те биха изисквали по-широка машинка, затова и не са залегнали в разработката. Рециклирайте капсулите, природата не е само за нас.
Когато пътуваме на почивка, обикновено напоследък си вземаме апартамент вместо хотел. Тогава използвам опцията за мляно кафе (с предходните машинки, с тази още не съм пробвал) защото си купувам цял пакет (250 гр), който за седмица с шефа на кафето изпиваме. Опитвайки двойната доза се изкушавам да си взема още ден комплект. Споменах, че е досадно да направиш повече от едно кафе с оглед как ще се опариш едно хубаво.
Тук е моментът да споделя на производителя, ако прочете тези редове, да пуснат самостоятелно само голяма цедка с капаче, без тампер и останалите аксесоари. Има такъв комплект с малки цедки, защо да няма и с големи. Просто не виждам смисъл да ми се повтарят някои аксесоари…
Уточнение. Вместимостта на кошничките за мляно кафе според производителя е: 6-8 грама за стандартната, която идва в комплекта и 16-18 за голямата, която се купува отделно. Признавам не съм мерил, което е моя грешка. За голямата кошничка споменавайки до 22 грама явно го казвам по навик от домашната кафе машина, за което се извинявам на зрителя / читателя.
Един-два съвета
Не отлепяйте стикера до бутона на машинката. Да, чисто естетически е малко грозно, но това е „пищоф“ който е хубаво да ви е под ръка, ако не я използвате често.
Снабдете се със стойка за машинката. Сгъваемата е добра опция за пътуващите. Може да се намери в известни сайтове за онлайн търговия. Да, не е оригинална. Според мен оригиналната е по-скоро за домашни или офис условия, защото е далеч от компактността.
Титановите чаши които показах също са добра опция, здрави са, не влияят на вкуса и понеже са двустенни изолират пръстите ви от горещата напитка. Има място и за малко мляко, както аз предпочитам първото си кафе.
Ако дълго време не сте използвали Outin nano, напълнете с вода казанчето и я пуснете през машинката просто да се изтече, без да я затопляте.
Ако имате кана за гореща вода, то възползвайте се вместо да хабите батерията машинката да топли вода.
Използвайте изворна или пречистена от варовик вода.
Измивайте накрайниците които сте използвали. Подсушете ги с мека кърпа, както и казанчето на машинката и след това я съберете отново.
Outin nano
Превърна се във верен спътник при командировките, а скоро и при някоя и друга почивка. Макар да дава автономност все пак е предназначена да е близо до цивилизация, където има ток, освен както казах във видеото не се възползвате от гореща вода по друг способ, а батерията само за мотора за екстракция. Да това с мотора си е чиста проба мързел, но пък защо да не си го позволя.
Предлага се кейс за пренасяне, но аз не го взех, защото заема повече място в багажа. Да, идеята на кейса е да пази добре уреда, но ми се стори обемист.
Единственият въпрос, който ме терзае в момента е, когато пътувам със самолет в кой багаж да позиционирам машинката и за момента не намирам отговор.