Създадохме Photo Cafe с много любов, за да ви заразим поне малко с онова вълнение, което изпитваме от ежедневните си срещи с фотографията. Срещи не само с творчеството, но и с нашите любимци, а именно представителите на техниката. Но ако трябва да отговорим коя е най-добрата камера, то несъмнено ще ви кажем „Тази, която е винаги с вас“.

Кои сме ние?

Елена Масларова – Лени

Лени е нежната половинка на Фото Кафе. Завършва маркетинг, след това учи графичен дизайн и школата по фотография в НАТФИЗ.  Повече от 10 години работи професионално в сферата на рекламата и печата, а последните няколко години и графичния дизайн. Влюбва се във фотографията преди години на едно пътешествие и от тогава тя е неразделна част от живота й. Във Фото Кафе ще ви среща с различни автори в рубриката Spotlight, и разбира се с много други съвети за фотография и предпечат.

Иван Масларов – Джъмбо

Джъмбо (както е по-известен в средите) се занимава професионално с фотография повече от 30 години. Завършва фотография първо в Националната гимназия по полиграфия и фотография, след това в Нюйоркския институт за фотография и учи операторско майсторство в НАТФИЗ. Има 11 самостоятелни изложби зад гърба си и може да се каже, че това е изкуството на живота му. Тук ще ви запознава с по-сложната част на фотографията – техника, терминология и правила.

КАКВО ЩЕ НАМЕРИТЕ НА СТРАНИЦИТЕ НИ?

Във времената на лентовата фотография може би. Но днес всичко е по Hi-end. Въпреки това от изобретяването й до днес идеята остава една – да запечата най-съкровеното, да съхрани спомените ни, превръщайки се в нашата „машина на времето“. Посвещаваме тези редове на Нейно величество „Камерата“..

Когато светлината рисува, около нас става различно, по-красиво и по-шарено. Виждаш по-широко или… вникваш и в най-малките детайли. Необятният свят на оптика ти позволява да видиш светът от друга гледна точка. А ние сме се впуснали да изучаваме този свят и да ви го представяме в ревюта.

Те са като щипката канела на ароматна чаша кафе. Най-добрият приятел на камерата, те са част от антуража ви докато работите. Осветление, защита, съхранение, филтри, стативи и други фото глезотийки – за всичко това ще си говорим докато отпивате виртуално от „онази чаша с ароматна напитка“

Фотографията не е само техника, но и малко умения зад обектива. Ще ви съветваме как да правите по-добри снимки, ще ви срещаме с интересни автори и ще ви държим в течение на актуалното за новостите и събитията.

„Защото фотографията се нуждае от тяло“ – както казва един наш колега. Фотографията оживява, когато я разпечатате. Следете какво се случва в сферата на печата, как да подбираме правилните медии според случая, и на какъв принтер да се спрем.

Във Фото Кафе оставаме верни на принципа, че трябва да има за всеки по нещо. В рубриките ни ще намерите ревюта на камери, аксесоари и принтери на различни марки, лично тествани от скромния ни екип.

Най-новият ни проект е вдъхновен от любовта ни към историята. А във фотографията не само историите зад снимките са интересни. Вълнуващ е и пътят, който изминава това изкуствто, погледнат през призмата на камертие във времето – от зората на лентовата фотография до наши дни. Събрали сме голяма колекция исторически модели камери и с радост ще ви върнем назад в онази епоха, за да проследим тяхната история. Проектът е носител на плакета на „Компютърно пространство“ за уеб дизайн за 2021г.

Влез в музея

ЛУМИНУС“ е място за клиенти, където може да намерите информация за нашите Услуги (Почистване на матрица на камерата, Тест за точност на фокуса и Калибриране на монитор) и програмата на нашите курсове по фотография. „ЛУМИНУС“ е нашата гаранция за качество. https://club.photocafe.bg/

„Неформално“ е нашето най-ново видео предаване, в което си говорим отново за фотография. В голяма част от тези предавания ви срещаме с различни гости – фотографи, за да ви запознаем с тяхната работа и опит. Предаванията са на живо в понеделник вечер в каналa ни във FB, а запис от тях може да гледате по всяко време в канала ни в YouTube.

Гостувания:

Последни изложби:

Професионалисти или не, ако фотографията ви е страст и решите да се отбиете тук за чаша кафе макар и „виртуално“ – надяваме се да ви го поднесем с много Арт сметана. Но преди всичко се надяваме сред скромния ни екип да намерите приятели по душа.

Носители на статуетката на BG Site за 2013.

Носители на плакета на „Компютърно пространство“ 2021 за уеб дизайн – Онлайн Музей за история на камерите.

Издател на уебсайта: Фото Кафе ДЗЗД / ISSN 2815-3618