Преди точно 5 години в началото на март започнахме да пълним това място с нашите спомени, съвети и емоции – всички те обединени от фотографията. Два месеца по-късно се появи официално и в българското онлайн пространство, и от тогава всяка седмица споделяме с вас. Нашата история не е голяма, но са големи емоциите които натрупахме – партньорства, приятелства, пътешествия. 5 години по-късно ще си припомним всичко това в

 „5 Години Фото Кафе – Истории от сърцето на камерата“

НОЕМВРИ / ДЕКЕМВРИ

ВИРТУАЛНА РЕАЛНОСТ

Месеци на виртуалната реалност

Последните два месеца от годината ще обърнем внимание на една нова мания във фотографские среди - 360 градусовите камери.

ПРЕДСТАВЯНЕ / РЕВЮТА / ФОТОГРАФИЯ

В началото на месец ноември даваме начало на месеците посветени на едни интересни камери снимащи на 360 градуса.

Неотдавна се запалихме изключително по тази технология, която се развива неимоверно бързо. Желанието ни да уловим света около нас максимално реалистично от всеки ъгъл, дава повод на все повече производители на фотографска техника да инвестират в 360 градусови камери. Само снимките обаче на моменти не ни стигат, затова и видеото в 360 навлиза с все по-бързи темпове. Тази нова технология разкрива един нов необятен сват пред очите ни, дава ни възможност да споделяме в реално време какво се случва около нас и то наистина виртуално. А дали можем да пренесем спомените от това на хартия? Ние вярваме, че може. Затова и част от мотото ни за тези месеци е „Виртуалност на хартия. Вярвате ли?“

5 ГОДИНИ SPOTLIGHT

ТИ ЛИ СИ СЛЕДВАЩИЯТ ГОСТ?

Spotlight е сред любимите ни рубрики, защото там не ние говорим, а вие и вашите истории и снимки. През годините гости на рубриката са били някои от най-големите фотографи в България, които са споделяли с нас вдъхновението си. През 2016 заедно с НСФА „Янка Кюркчиева“ започнахме да ви представяме и големите имена от едно друго поколение, много от които поставили основите на българската фотография. Вярваме, че в България има талантливи автори и не случайно имената който виждате в рубриката са български. За това отправяме едно предизвикателство към онези, за които фотографията е повече от хоби – Ако мислите че имате вдъхновяваща история и снимки, изпратете ни я и може ВИЕ ДА СТЕ СЛЕДВАЩИЯТ ГОСТ В SPOTLIGHT.

КАКВО Е НУЖНО?

  • Разкажи ни за себе си – с какво се занимаваш, как и кога започна да снимаш?

  • Разкажи ни за своя проект или любим жанр в който снимаш – как се случват нещата, какво те вдъхновява?

  • Изпрати ни 15 до 20 фотографии, съгласно горе цитирания проект/жанр – нямаме специално изискване за жанр или тема на проекта, важното е снимките които изпращате да са подчинени на една идея, да разказват история или да са в любимия ви жанр, в който най-често снимате.

  • Снимките трябва да отговарят на определени естетически и художествени норми независмо от жанра.

  • Файловете да са подготвени за интернет – с резолюция не повече от 2000px по дългата страна, sRGB.