Преди точно 5 години в началото на март започнахме да пълним това място с нашите спомени, съвети и емоции – всички те обединени от фотографията. Два месеца по-късно се появи официално и в българското онлайн пространство, и от тогава всяка седмица споделяме с вас. Нашата история не е голяма, но са големи емоциите които натрупахме – партньорства, приятелства, пътешествия. 5 години по-късно ще си припомним всичко това в

 „5 Години Фото Кафе – Истории от сърцето на камерата“

ПРОГРАМА НА СЪБИТИЯТА

  • 25 АПРИЛ – АВТОРКСА ИЗЛОЖБА „КОНТРАСТИ ОТ КРАЙБРЕБИЕТО“

  • 26 АПРИЛ – ФОТОГРАФИЯТА СЕ НУЖДАЕ ОТ ТЯЛО

  • 03 МАЙ – РАЗЛИЧНАТА ТРАВЪЛ ФОТОГРАФИЯ

  • 10 МАЙ – СВЕТЪТ НА БЕЗОГЛЕДАЛНИТЕ КАМЕРИ

  • 17 МАЙ – ВИРТУАЛНА РЕАЛНОСТ

МАРТ - АПРИЛ

МЕСЕЦИ НА ПЕЧАТА

``Защото фотографията се нуждае от тяло``

Месеци на печата

През март и април ви каним да се потопим в света на принта. Ще ви посъветваме кои са най-добрите медии за принт, как да подготвим изложба и как да подготвим снимките си за печат.
Защото фотографията се нуждае от тяло, а какво по-добро от това на разпечатана снимка.

ПРЕДСТАВЯНЕ / РЕВЮТА / ФОТОГРАФИЯ

Не случайно първите два месеца от „5 години Фото Кафе“ са посветени на принта. Вярваме, че фотографията е по-въздействаща на печат, и има нещо вълнуващо в това да се докоснеш в буквалния смисъл до една снимка. Както често цитираме нашия колега Павел Червенков „Фотографията се нуждае от тяло“, а какво по-добро от това на добре подбраната медия. През март и април, освен обичайните публикации ще се опитаме малко повече да си поговорим за видовете печат, как да подберем правилните медии, как да подготвим изложба, един интересен софтуер в помощ на печатарите, фото книгите, и не на последно място ще отидем на гости на една галерия, защото там е мястото на фотографията (не само в интернет).

Дали ще печатате изложба, фотокнига или просто нещо за спомен, изборът на медии винаги е бил определящ за качеството на изображението. Тази седмица споделяме с вас кои са най-разпространените видове медии подходящи за фотографски печат. Не забравяйте и отворената среща с Георги Чакъров от FACTOR.BG, който на 26 април от 19:00 във Фотосинтезис ще даде и още ценни съвети за печат.

5 ГОДИНИ SPOTLIGHT

ТИ ЛИ СИ СЛЕДВАЩИЯТ ГОСТ?

Spotlight е сред любимите ни рубрики, защото там не ние говорим, а вие и вашите истории и снимки. През годините гости на рубриката са били някои от най-големите фотографи в България, които са споделяли с нас вдъхновението си. През 2016 заедно с НСФА „Янка Кюркчиева“ започнахме да ви представяме и големите имена от едно друго поколение, много от които поставили основите на българската фотография. Вярваме, че в България има талантливи автори и не случайно имената който виждате в рубриката са български. За това отправяме едно предизвикателство към онези, за които фотографията е повече от хоби – Ако мислите че имате вдъхновяваща история и снимки, изпратете ни я и може ВИЕ ДА СТЕ СЛЕДВАЩИЯТ ГОСТ В SPOTLIGHT.

КАКВО Е НУЖНО

  • Разкажи ни за себе си – с какво се занимаваш, как и кога започна да снимаш?

  • Разкажи ни за своя проект или любим жанр в който снимаш – как се случват нещата, какво те вдъхновява?

  • Изпрати ни 15 до 20 фотографии, съгласно горе цитирания проект/жанр – нямаме специално изискване за жанр или тема на проекта, важното е снимките които изпращате да са подчинени на една идея, да разказват история или да са в любимия ви жанр, в който най-често снимате.

  • Файловете да са подготвени за интернет – с резолюция не повече от 2000px по дългата страна, sRGB.

АКЦЕНТИ ПО ТЕМАТА